Boom in de stad

Boom in de stad
Zomereik of Hollandse Linde ... Noorderplantsoen, Hoorn

maandag 24 maart 2014

Voorjaar in de stad

Ja, en dan is het voorjaar in de stad. Niet alleen de ooien staan op exploderen, er worden vele lammetjes geboren, de bomen in de stad staan ook op springen. Mijn boom staat in het Noorderplantsoen tegenover station Hoorn. Hij of zij, daar ben ik nog niet uit, heeft een perkje met een stenen rand, verse hondendrollen en een looppad van betontegels.



Als inwoner van de binnenstad kun je zo van een 'latte machiatto', langs de natuur lopen, om daarna de trein te pakken of een ommetje met de hond te maken. 






Naast knoppen, heeft deze boom ook korstmossen op de stam. Een korstmos bestaat uit een schimmel en een alg. De schimmel, die geen fotosynthese kent, is de baas waardoor de kleuren grijs, groengrijs en geelgrijs kunnen zijn. De groeiplaats van korstmos op bomen is vaak aan de zuidwestkant van de stam, dit omdat de korstmos dan het meeste licht en water op kan vangen.



dinsdag 11 maart 2014

Gewone Vleugelnoot

Hoorn, 11 maart 2014

Zo, ik ben er uit. Na een tip van mede IVN-er Rinus, thanks!, ben ik er achter wat voor een boom mijn adoptieboom is. Ik heb een mailtje naar de gemeente Hoorn, afdeling Groen & Reiniging gezonden en het antwoord was: Gewone Vleugelnoot. De boom is geplant in 1926 en is een monumentale boom.



Ondertussen had ik op de website, www.bomengids.nl, de vruchten en de bijzondere stengels waaraan deze vruchten groepsgewijs onder elkaar aan hingen, gedetermineerd. Daar zag ik aan de gedroogde vruchten dat het om de Gewone Vleugelnoot ging. Nu hadden wij bij de IVN theorieles net het boekje ´t Knoppenboekje gekregen om zo aan de hand van knoppen en bladeren bomen en struiken te kunnen herkennen. Hiermee lukte mij dat niet, dus was de internet app om bomen te determineren erg handig om te gebruiken. De Vleugelnoot stond namelijk niet in de papieren kopie die wij hadden gekregen.

Ik vind het wel fijn om te zoeken en na te denken over knoppen, blaadjes, omgeving en bomen in het algemeen. Ik merk dat ik de hele tijd knoppen aan het scoren ben, ´waar zou die knop nou bij horen?´.


Tot de volgende ontdekking.

Syl Bajema


dinsdag 4 maart 2014

Zoektocht naam boom door determinatie

Hoorn, 4 maart 2014


Vandaag is het zonnig en ik heb enkele takjes en een stuk schors gevonden onder aan de stam. De knopjes staan niet tegenover elkaar, maar aan beide kanten om en om net iets boven elkaar. De boom is ongeveer 15 meter hoog en de bovenste takken met knoppen zijn niet vanaf de grond te bereiken of goed te zien. Ik zal deze week met een verrekijker de knoppen eens gaan bestuderen, want met het blote oog kan ik ze niet onderscheiden.




maandag 3 maart 2014

Lieve boom...

Lieve boom,

Het is 3 maart 2014 en je staat nog niet in bloei, ook weet ik niet tot welke soort je behoort. Je kan een zomereik zijn, een monumentale boom geplant in 1931 of een Hollandse Linde, ook monumentaal en een herdenkingsboom ter ere van de kroning van koningin Wilhelmina in 1891. Dat ga ik allemaal uitzoeken het komend jaar.

Voor de IVN opleiding van natuurgidsen in West Friesland heb ik je geadopteerd. Het doel is om je te volgen gedurende een jaar. Door observatie van alles in en om je heen wil ik je beter leren kennen. Ik wil de processen van de natuur ofwel de ´cultiveerde natuur´ van de binnenstad van Hoorn vastleggen door middel van foto´s, video´s, mijn Facebookpagina en blog.